Strategien den avtroppende regjering nå har lagt frem skal bidra til mer likestilling mellom kvinner og menn i utdanning og arbeidsliv. Strategien peker på flere områder det er særlig behov for mer kjønnsbalanse. Det gjelder blant annet flere kvinner i teknologi, flere kvinnelige gründere og flere kvinnelige ledere.
Finansnæringen trenger flere kvinnelige teknologer
Finans Norge har i flere år påpekt behovet for flere kvinner inn i teknologiyrkene i finansnæringen. Dette er viktig blant annet for å få likelønn i næringen. Kvinner er generelt godt representert i finansnæringen, og næringen har omtrent 50/50-fordeling mellom kvinner og menn. Kvinner er imidlertid underrepresentert i IT-stillingene.
Finans Norge likestillingsindikator viser at det kun er 29 prosent kvinnelig IT-studenter, mot 71 prosent menn. For å få flere kvinner inn i teknologiyrker, må vi starte med å få flere kvinner til å ta IT-utdanning.
I regjeringens forslag til strategi for et likestilt utdannings- og arbeidsmarked går det fra at kvinner i snitt tjener 87,5 prosent av menn. I finansnæringen utgjør tallet 82 prosent. Finansnæringen har dermed en lengre vei å gå sammenlignet med flere andre næringer. Det er spesielt innenfor IT-området at det rekrutteres sterkt i næringen, og der det nå ansettes flest høytlønnende menn og er mangel på kvinnelige søkere.
Mange tiltak i næringen for økt likestilling
Finansnæringen tar aktive grep for få flere kvinner inn i IT-stillinger og flere kvinner inn i lederstillinger. Tiltakene som er iverksatt er å følge med- og rapportere gjennom likestillingsindikatorene som publiseres årlig. I tillegg har flere av bedriftene i næringen forpliktet seg til Kvinner i Finans Charter. Tiltaket har som mål å bidra til å øke andelen kvinner i ledende posisjoner i norsk finansnæring.
Egen veileder for mangfoldsrekruttering
Regjeringens mål er et likestilt samfunn der alle har like muligheter og frihet til å treffe egne valg, uavhengig av for eksempel kjønn, alder, etnisitet, religion, funksjonsevne, seksuell orientering eller kjønnsidentitet. Finans Norges medlemsbedrifter arbeider aktivt for å få en organisasjon som speiler mangfoldet i samfunnet vårt.
På forespørsel fra medlemsbedriftene lanserer Finans Norge i høst en veileder for mangfoldsrekruttering. Veilederen skal gi Finans Norges medlemsbedrifter praktiske råd og tips for å fremme bevissthet og fokus på mangfold i de ulike fasene av rekrutteringsprosessen.
Regjeringens strategi for et mer likestilt utdannings- og arbeidsmarked