Kunnskapsbank for skadedata

Publisert

|

Sist endret

Hege Hodnesdal er direktør for skadeforsikring i Finans Norge. Foto: kolonihaven.no

Årets finansmarkedsmelding trekker frem det gode samarbeidet med forsikringsnæringen i arbeidet med klimatilpasning og forebygging av naturskader, og omtaler særlig forsikringsselskapenes deling av skadedata i Kunnskapsbanken. Nå må Kunnskapsbanken tas i bruk.

Klimatilpasning og forebygging av naturskade er et av temaene i regjeringens finansmelding 2021. Finans Norge og forsikringsnæringen legger stor vekt på skadeforebygging og klimatilpasning. Vær- og naturskader forårsaker enorme ødeleggelser, og omfanget øker.

Finans Norges klimarapport for 2021 viser at forsikringsselskapene de siste ti årene har utbetalt erstatninger på over 30 milliarder kroner for vær- og naturskader på bygning og innbo.

Gode skadedata er viktig i skadeforebyggingsarbeidet. Forsikringsforetakene sitter på bedre statistikk og fakta om klimaskader enn noen andre i Norge, og som finansmarkedsmeldingen trekker frem, er dette data næringen er villig til å dele gjennom prosjektet Kunnskapsbanken under Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

Nå som Kunnskapsbanken er lansert, vil den gi nasjonale og lokale myndigheter et viktig verktøy for å identifisere hvor det er størst risiko og hvilke verdier som er mest sårbare, og dermed gi et bedre beslutningsgrunnlag i planprosesser og tilpasningsarbeid.

Nytten av slik datadeling forutsetter imidlertid at den benyttes, og at kommunene pålegges et strengere ansvar for å bruke og vektlegge relevant klimarisiko i planprosesser og tilpasningsarbeid.

Det må satses mer på forebygging. Forebygging lønner seg, både samfunnsøkonomisk og samfunnssikkerhetsmessig. Det mangler imidlertid gode analyser på verdien av å forebygge. Det må utføres flere kost-nytteanalyser av skadeforebygging, og en bedre kartlegging av de totale kostnadene klimaendringene påfører samfunnet, mener Finans Norge

I tillegg må bedre insentiver til forebygging på plass. Finansmarkedsmeldingen omtaler naturskadeordningene.

– Dagens ordninger er gode, og bidrar til å gi landets innbyggere økonomisk trygghet uansett hvor man bor. Samtidig er det viktig, som Klimarisikoutvalget pekte på, å se på hvordan insentivstrukturen i de ulike naturskadeordningene kan stimulere til å investere i skadeforebyggende tiltak i alle ledd av verdikjeden, sier Hege Hodnesdal, direktør for skadeforsikring i Finans Norge.

Meld deg på nyhetsbrev

Meld deg på nyhetsbrev

Finans Norge holder deg ukentlig oppdatert med våre siste nyheter, aktuelle saker, kurs og arrangement. Medlemmer av Finans Norge kan motta medlemsversjonen av nyhetsbrevet ved å melde seg på med sin jobb-e-postadresse.