– Erstatningsanslaget kommer til å endre seg når vi vet mer om skadeomfanget. Det vil ta tid før takstfolk kan komme inn i området, for å få oversikt over skadene slik at vi kan gjøre mer nøyaktige beregninger, sier kommunikasjonssjef Stine Neverdal i Finans Norge.
Svært mange hus og flere andre boliger i området er enten skadet eller tatt av selve skredet, og det er foreløpig uklart hvilke deler av området rundt skredet som senere kan bli erklært ubeboelig av kommunen.
I tillegg er det setningsskader på en del andre større bygg i området.
– Hvor mye av inventaret som kan hentes ut av skadde boliger og bygninger er også usikkert, men dette vet vi forhåpentligvis mer om i løpet av relativt kort tid.
I tillegg til bygningsskadene kommer blant annet kostnader i forbindelse med evakuering. Rundt 1000 mennesker i Gjerdrum ble evakuert som følge av skredet.
Dessuten kommer erstatninger for andre materielle skader, blant annet biler.
Akutt hjelp til skredofre
Forsikringsselselskapene er godt i gang med å bistå de skredrammede.
– De evakuerte er i dialog med forsikringsselskapene og får blant annet penger av forsikringsselskapet til å kjøpe seg det mest nødvendige, dessuten dekkes husleie til midlertidig bosted i perioden de er beordret evakuert, sier Neverdal.
Flere har fått hjelp til leiebil fordi bilen deres foreløpig ikke kan hentes ut av området.
En stor skade historisk sett
Skredet er en av de største naturskadene vi har hatt i nyere tid her i landet. Skadene etter skred blir ofte omfattende med store erstatninger.
Se også: Statistikk og utviklingstrekk for naturskader