Libra ble døpt om til Diem rett før jul, og Diem er inspirert av det greske begrepet «Carpe Diem» (grip dagen). På webinaret fortalte Le Goc om selskapets visjon om at Diem skal bidra til at 1,7 milliarder mennesker rundt om i verden, som ikke har tilgang på banktjenester, skal kunne få det gjennom Diem. Gjennom en digital lommebok (app) vil brukere enkelt, og uten store kostnader, kunne sende, motta og bruke Diem som betalingsmiddel der det er mulig.
Diem-nettverket er bygget på en sikker, skalerbar og pålitelig blokkjede designet slik at alle kan bygge på det. Diem-mynter er støttet av en reserve av eiendeler som består av kontanter eller andre typer sikkerhet og selskapets formål er å legge til rette for drift av Diem betalingssystem på en trygg og kompatibel måte.
Mange kryptovalutaer og rivende utvikling
Det er over 8 000 forskjellige kryptovalutaer rundt omkring i verden i dag og blant disse er det Bitcoin som har ca 70 prosent av markedet. På webinaret «Nye smarte penger» fikk deltakerne et godt innblikk i utviklingen av disse nye pengene, hvilke muligheter som ligger i blokkjedeteknologi og smarte kontrakter, men også hvordan slike nye betalingstjenester kan reguleres.
Sentralbankpengene kommer
Utviklingen av kryptovaluta basert på blokkkjede-teknologi, parallelt med at kontantbruken er på vei ned, har også ført til at mange lands sentralbanker ser på behovet for digitale sentralbankpenger som betalingsmiddel. Det er over 50 slike prosjekter i gang rundt om i verden i dag.
Kina har kommet så langt at de allerede har utstedt digitale sentralbankpenger i tre store byer i landet, og de ser for seg at de også skal tilby digitale kinesiske sentralbankpenger til utlendinger i forbindelse med, og etter OL i 2022.
Her hjemme er Norges Bank godt i gang med sitt prosjekt, ifølge Peder Østbye, som har vært en av de sentrale i Norges Bank som har jobbet med prosjektet siden 2016.
– Det er ikke bare opp til Norges Bank om digitale sentralbankpenger skal innføres. Dette må behandles politisk og det må også lovendringer til hvis dette skal bli noe av. Norges Bank vil lage et så godt beslutningsgrunnlag som mulig gjennom dette prosjektet, sier Østbye og fortsetter:
– Digitale sentralbankpenger vil uansett få en mindre rolle enn de kontopengene vi i dag har, men det vil være behov for digitale sentralbankpenger etter hvert som kontantene forsvinner.